În pleiada interpreţilor de cântec popular, Maria Marcu constituie, fără doar şi poate, un etalon.
Născută într-o zi de cireşar (15 iunie), în Lujerdiu, satul pe care l-a părăsit pe când era doar o copilă, Maria a venit să-şi caute norocul în lumea fascinantă a mediului urban, însoţită, însă, de un mănunchi de cântece, auzite de la bătrânii satelor de pe Valea Tiocului.
Debutul artistic al Mariei Marcu s-a produs în 1959, anul în care a început colaborarea cu Orchestra de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat “Transilvania”, la pupitrul căreia se afla celebrul dirijor lie Tetrade.
În această perioadă, împreună cu Maria Peter, Dumitru Sopon şi Nicolae Sabău realizează primele înregistrări la Studioul de Radio Cluj, cântecele lor constituind mărturia primelor înregistrări de folclor la acest post de radio.
Înregistrările Mariei Marcu au devenit, în scurt timp, şlagăre pe care le ascultăm cu aceeaşi plăcere şi azi: Mare-i maică Someşu’, Şie dracu supărat, Joacă mândră cinăşuc, dar mai ales, Drag mi-e jocul românesc, reprezentativ pentru interpretă.
În timp, Maria a înregistrat cântece specifice zonei de câmpie, Someşului, dar şi Ţării Moţilor, a colaborat cu foarte multe orchestre şi ansambluri folclorice din ţară, participând şi la o mulţime de turnee, atât pe meleagurile noastre, cât şi în alte ţări.
Datorită interpretării deosebite, în 1969, Maria Marcu a fost distinsă cu Premiul Ordinul Meritul Cultural, Premiul I la Festivalul Cântarea României, şi Premiul I la Concursul de Romanţe – Baia Mare 1981.
A sădit cântec românesc în conştiinţele iubitorilor acestuia alături de: Ion Cristoreanu, Ioana Radu, Ion Luican, Alexandru Grozuţă, Felician Farcaşu, Maria Peter, Ilie Muţiu, Rodica Bujor, Angela Moldovan şi mulţi, mulţi alţii.
În anul 2000, pentru cei 40 de ani de activitate artistică în calitate de solist profesionist al Orchestrei de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat “Transilvania”, Primaria Municipiului Cluj-Napoca îi conferă titlul «Cetăţean de Onoare” al municipiului, iar în 2003, C.J.C.P.C.T. Cluj (inițiator Maria Golban) îi organizează un spectacol aniversar, în cadrul căruia a fost lansat şi albumul «De la poale de Feleac». Cu această ocazie, Marioara Murărescu ne-a îndemnat “să-i mulţumim acestei ardelence sfătoase, care ne-a lăsat să vedem doar aplauze şi flori….o clipă din viaţa cântecelor noastre, în care am învăţat cu toţii să spunem, Drag mi-e jocul romanesc”.
Aşadar, la mijloc de alt cireşar, nu ne rămâne decât să-i mulţumim şi să-i urăm Mariei La mulţi ani!
Maria Golban Șomlea
Maria Golban Șomlea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu